By: AjaK DiaNa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 7-Sep-2008 07:54 Email | Share | | Bookmark
Potluck @ Wan Haida's

Date : 6 Sept 2008
Venue : TTDI
Family's : Wan & Family (Tuan Rumah), Hana & Family, Anne & Family, Me & Family
Foods: Wan (Nasi putih, Sup Tulang, Macaroni, Beef Stew, Sayur Campur, Puding Caramel,
fruits & Air)
Hana (Sambal Udang, Kebab & Roti Goreng)
Anne (Ikan Bakar)
Me (Roasted Chicken & Dadih)

We had a buka puasa at Wan's house.. the main agenda actually utk nak buat last gathering utk Norul yg nak pi cont. buat PHD kat UK this coming Oct.. but last minutes Norul can't make it pulak.. so, jadilah buka puasa biasa sebelum Hana meletops tak lama lagi..

Kenyang gile.. Kaum bapa ade yg sampai nak terlelap la sebab terlampau fulled.. At last setiap org kena tapau coz lebihan lauk yg banyak itu.. Gamba kaum ibu menapau, kena tunggu pics Hana pulak..

Quote:
TQ Wan.. Lepas ni boleh bukak gerai jual Sup Tulang...
Sorry coz tak dapat nak tolong ko mengemas..





~ all the foods ~


~ tuan rumah Wan & Capoi ~


~ All the kaum ibu & kaum bapa ~

More pics @ here


Thursday, 4-Sep-2008 18:14 Email | Share | | Bookmark
Trip to Padang / Bukit Tinggi - Last Day

Wake Up call at 2.55am... Mama that morning dgn tak sedap perutnye.. siap mem'buang' n vomit bagai... ntah silap makan ke.. mmg loya gila la... 3.30am dah start breakfast kat hotel.. meriah pulak tu... We all should be ready at hotel lobby by 4.30am dengan all the luggage.. bus terus gerak ke airport.. perjalanan dari hotel to airport is about 1 hour jugak.. stop for sembahyang subuh.. sampai airport 6.30am camtu.. hmmm.. pintu pagar departure hall pon tak bukak lagi.. Tour guide tu ckp better sampai awal coz nak kene kumpul all the bags n nak kene check-in.. ambil masa jugak coz nak check satu2..

Our flight AK943 departed from Padang 8.30am (waktu sana).. mama tak byk snap gamba time ni coz mmg tak sedap perut n loya gile2.. tido je.. Flight arrived at LCCT 10.40am(waktu Malaysia)..

This trip mmg time dia pack sgt.. takde mase nak pikir2 sgt ape nak beli.. asal nampak, terus bayar.. 3 days 2 nite mmg tak cukup bg mama.. kalau 4 days to sedang elok la.. Satu yg mama tak puas hati sgt, why ek flight Air Asia to Padang ni buat pagi2 buta? Jenuh nak kena bangun pagi.. Flight to Padang mmg takde tengahari.. just 1 flight in the morning...

But ape2 pon mama nak say thank you la kat company mama yg sponsor trip we all ni.. next year buat la trip pi Bandung or Jakarta pulak..


Quote:

Kepada sape2 yang teringin nak pi Bukit Tinggi:-
- Better pegi weekdays.. kalau weekend town dia tu ramai sgt org2 pi berlibur
- To all the shoppers, they all accept RM ye... lagi dorang suka...
- Kpd sesape yg ade anak kecik tu, trip ramai2 ni tak sesuai bwk they all coz nanti mesti penat.. nak bwk stroller pon payah.. (stroller Diha we all bwk, but tak gune pon.. letak dlm bilik hotel je..)
- kalau nak beli brg2.. tawar sampai separuh harga..
- Bukit Tinggi sejuk ye.. mcm Cameron Highland jugak..
- telekung2 yang kat Malaysia sampai RM300 tu kat Bukit Tinggi boleh dpt dlm RM100 with the same quality...
- Sini, byk brg wanita.. utk bapak2 n anak kecil tak de sgt... kalau bapak2 pegi, mesti boring sebab barang they all tak byk..






Monday, 1-Sep-2008 22:06 Email | Share | | Bookmark
Trip to Padang / Bukit Tinggi - Day 2

Pagi2 we all dah bangun.. by 8.00am dah kene berkumpul at hotel lobby… Breakfast yang hotel served, shedapp jugak.. but this hotel takde serve western la.. nasi wajib ade pepagi.. but ok la untuk alas perut..

By the time nak tunggu bus , kat depan2 hotel or depan our room pon dah ade yg start menjual… sebok penjual2 melambai2 suh we all melontar duit kat dia.. ade gak la antara we all yg dah terjebak.. mama hampir2 but nasib baik bus dah nak jalan… selamat Rupiah mama that morning…




1st kedai yg Pak Addy bawak is Komala Sari Butik.. butik ni mmg terkenal n dia punya material mmg kelas n cantik.. harga mahal but mama rasa berbaloi.. kalau u all pergi kedai2 lain, mmg tak dapat design n material cam kat Komala Sari ni.. butik ni mmg design mostly for Malaysia.. dia byk jual kain kat Malaysia.. ada kedai pon kat Taman Melati.. Mama sempat melontar 1 utk kain sulam n 1 shirt utk babah…


~ 1 plastic bag lontaran mama & 1 lagi lontaran babah.. ~

Dekat Butik Komala Sari ni takleh lelama.. kalau tidak mmg duit abis melontar kat situ je.. mmg cantik2 sungguh la the sulam… mmg dia buat khas utk taste2 from Malaysia.. After that, we all melawat Batusangkar pulak.. Singgah ke Rumah Sulaman Hajah Rosma.. Kat sini mmg ade class sulaman.. dari Malaysia pon ade yang belajar sulam ni.. Ikut kat tour guide kami, dalam mase 3 month je mesti dah pandai sulam.. mama teruja betul la tgk kehalusan sulaman tu.. cantekk sgt2.. no wonder la kain sulam ni mhal, coz nak buat sungguh rumit n sgt la halus keje tangannye.. Ade jugak yg melontar kat sini…





Then we proceed to Tabek Patah to look out the beautiful landscapes and view then visit kawasan local home industry.. They all buat Pisang Salai n coffee milling.. Kt sini Pisang Salai bukan mcm kat Malaysia.. Dia digoreng dengan tepung.. ala2 mcm goreng pisang.. tapi sedap, manis & crispy… We all dijamu la dengan Pisang Salai minum kopi n minum the dari daun kopi.. ade gak yang belasah minum jus pinang…


~ serve with tea from coffee leaves & right pix is coffee~




~ diha minum tea serve dlm tempurung kelapa & pisang salai for tester.. ~

Time to lunch… This time lunch were provided at Rumah Makan Pondok Flora.. Mmg tak boleh lupa.. lunch dengan surrounded by paddy field.. Ya Allah.. cantik sgt view dia.. dengan special menu, Ikan Bakar…









After lunch, bus headed to Silindung Bulan Palace.. Should be we all melawat Pagar Ruyung Palace but istana tu dah terbakar n sedang renovation.. but this Silindung Bulan Palace cantek design dia… ukiran2 kat dinding istana ni sgt unik… Asyik melawat je.. this time bg chance we all pi melontar la pulak kan? Kali ni lebih banyak dari b4 ni… borong telekung n kain sulam… then beg sulam.. kain batik n pelekat jugak.. kene save duit sket coz pasni nak melontar lagi untuk tudung2 ni..



Then balik semula ke Bukit Tinggi via Pariangan Village. View sangat cantik dgn sawah padi bukit n also view gunung berapi Merapi. Sampai kat Bukit Tinggi, free program for shopping at Pasar Atas. Pasar Atas ni mcm pasar kat Kelantan tu.. dah la Sunday, mmg happening sungguh.. ramai sungguh org Bukit Tinggi pergi berlibur… Kat Pasar Atas ni mama nak carik tudung utk gift.. Mama tak pakai tudung ni coz rase mcm tak sesuai je.. Sarat sgt dengan sequin beads dia..


~ Jam Gadang & building yang kaler orange tu is Pasar Atas ~




~ plastic bag yang mengisi barang2 yang kami lontar ~

Then around 5.15pm.. berkumpul semula di Jam Gadang utk balik ke hotel. Sampai hotel, rest kejap.. Mandi n after Maghrib, ready for dinner at 6.45pm.. Dinner malam tu kat Restoran Sederhana.. Cepat2 makan.. balik semula ke hotel coz we all nak melontar utk kali terakhir kat depan hotel tu… Dapat la beli shirt untuk all my brother, telekung lagi, kain sulam lagi… Untuk Diha n Afiq mama beli pyjama aje.. barang budak very limited.. Cian dorang…


~ plastic bag yang mengisi barang2 lontaran kami yang terakhir yang kami lontar di depan hotel ~



Melontar sampai pukul 9.50pm gitu… Masuk bilik.. Packing barang2 dlm beg n nak kene tido awal coz tomorrow nak kene bangun awal untuk pulang ke Malaysia…

to be continue on Part 3 for Last Day...

more pics @ HERE..


Wednesday, 27-Aug-2008 12:40 Email | Share | | Bookmark
Trip to Padang / Bukit Tinggi - Day 1

This year punya company Family Day buat jauh sket dari Malaysia... maklumla last year masing2 dpt rezeki vitamin B.. masing2 bawak duit utk melontar je coz mostly company yg support all the expenses... TQ my company...

4 ur info, bajet utk trip ni lebey kurg RM650 per person plus flight n accommondation.. ok la... quite cheap.. we all pi bertiga je.. Afiq mama terpaksa tinggalkan dgn nenek coz mama dpt merasakan kalau mama bawak, Afiq akan penat n merengek penat... Tp mmg betul coz all my fren yg bwk anak2 kecik tu, merengek je coz tak cukup tido..

Mama try la story sket2 ape yg mama ingat... coz idea nak menaip panjang2 ni kureng sket la.. n gamba2 tempat mama pi melontar tu pon ade yg lupa nak snap coz melontar tak hengat... bwk dlm 5 juta pon leh abis...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We woke up at 3 am.. kunun2 nak kene ada kat LCCT by 5.30am.. Diha senang sgt nak bangun bile mama ckp nak naik aeroplane.. pagi2 buta dah mandi air sejuk.. suruh mandi air panas tak nak... my brother yg hantar pi LCCT.. This is my 1st time naik Air Asia kat LCCT... Perghh.. very the bz la.. mcm siang hari.. padahal baru kul 5.30am.. We all bwk 1 beg didalam 1 beg besar.. mcm nak tinggal seminggu la...


~ mama, babah & diha with mama office's mate ~


~ ramai & penuh flight ke Padang ~

Our flight AK942 departed from LCCT 7.50am... Arrived at Bandar Udara Internasional Minangkabau about 8.30am (waktu sana.. 1 hour late dari Malaysia).. Alhamdulillah... there's no problem with the Indonesian Customs.. We were greet by our tour guide Pak Addy... We all semua dibawa naik bas Pariwisata untuk city sightseeing at Padang.. but b4 that, since most of us belum breakfast, we all ke Rumah Makan Soto Garuda... Speaciality kat sini is Soto Nasi n Gado-Gado.. Yum..yum.. terasa kat mulut ni kesedapan soto nasi dia... we all odar juga kopi nenen n teh nenen es..










~ gado-gado & soto nasi ~

Weather kat Padang cerah sekali... panas tapi windy... mama yg sakit tekak terus baik.. maybe udara dia bersih gaknye... kat sini all the driver bagus skali driving dia... tak macam Malaysia, semuanya nak cepat n takde cooperation lansung.. di Padang, hon sebagai tanda kawan.. Nak potong, bunyi hon.. jalan sket bunyi hon.. tapi all the driver mmg takkkan marah... masing2 bagi jalan... Our tour guide bgtau, di Padang, peratus kemalangan sgt kurang sekali.. kalau tgk kadang2 driver dia potong dah dekat2 dgn kereta depan.. Mama dah la dok depan sekali dlm bus.. asyik tarik nafas je kalau dia potong dekat2..




~ pix on the right is Padang public transport that called Angkot (Angkotan Kota).. sporty tak? lowered lagi.. ~


~ Mostly Indonesian pakai Kijang @ Toyota... & right pix tu pon public transport tapi yg naik tu teenagers aje.. Coz dlm bus tu songs yg dia pasang khas utk teenagers aje.. ~

Our sightseeing tour is visiting China Town, Old Harbour, Siti Nurbaya Bridge & Padang Beach.. From Padang to Bukit Tinggi took about an hour.. Then, the bus took us to Bukit Tinggi via Anai Valley and stop at Anai Waterfall and Minangkabau Village...


~ 3 of us at Anai Waterfall ~



The panoramic view is very beautiful la... Suasana kampung tu terasa sangat... Ye la.. mane nak dapat kampung yg ada sawah padi terbentang luas tu.. dengan weather yg sejuk... Then we proceed for lunch at Rumah Makan Pak Datuk... Apa lagi, makan Padang food la we all.. variety of food dgn pinggan yang disusun sampai atas.. sorry ye, gamba food lupa nak snap coz lupa.. lapo sgt gaknye.. then ade yg order es pokat, es teller, juice sirsar... but ade jugak antara we all yg order orange juice yg kene kutuk habis-habisan.. dah la kat Malaysia minum orange juice, pi Indonesia pon nak minum orange juice jugak..



After lunch, we stop at Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau.. 1st time dengar pasal asal usul Minangkabau... and story pasal Rumah Gadang.. dia punye senibina cantek sgt2.. kagum sungguh la kami... Then bus proceed to Pandai Sikek, village yg famous dgn weaving and wood carving.. Actually pandai menenun perempuan2 disana... Yeehaaa.. tempat pertama bagi kami untuk melontar duit2 kami... Gedung Satu Karya nama dia.. Sempat la mama belasah kain sulam goyang 2 @ 3 pasang...




~ inside Rumah Gadang & Pelaminan Minang ~


~ Rangkiang yang mempunyai 4 tapak & 6 tapak ~


~ Rumah Gadang ~


~ songket in da making ~


~ bukti plastic bag pertama kami melontar.. ~

Kat sini kan, kene tawar menawar habis-habisan.. kene tawar sampai separuh... sure dia bagi punya.. Coz org2 Bukit Tinggi ni cepat cair sket... Kat sini ek, mama notice every gedung or butik mesti they all serve Teh Botol or coffee for free for their customer.. Boleh minum sebanyak mana yg kite nak.. bagus la.. takde la susah2 kite nak beli air..

Lepas dah melontar tu, time around 5pm... the bus proceed straight to the hotel.. We all stayed at Grand Malindo Hotel.. kat sini around 3 star gitu la.. tapi mmg ok room dia.. comfortable.. but no air cond ye.. sebab dah ade fresh air kat luar... ala2 Cameron la jugak... Check in.. Mandi, solat n rest sementara tunggu dinner..



~ our room.. quite comfortable.. janji dapat lelap mata..

wui.. malam sungguh sejuk woo.. mama tarak tahan... coz berangin sekali plus that nite hujan plak tu.. Dinner that nite at Rumah Makan Rindu Alam.. Food malam tu ala2 seafood gitu.. Then after that, the bus bawak we all ke Hotel Pusako coz ade Minangkabau show... Balik hotel dalam pukul 10.30pm.. then zzzzzzzz... coz kena simpan tenaga utk esok yg akan melontar lagi..


~ our groups ~


~ our groups lagi & our dinner..


~ diha yg sgt penat n sleepy.. & Minangkabau show ~



Quote:
MARI BELAJAR BAHASA
Melontar = Membeli belah @ shopping
Bandar Udara Internasional = International airport
Pariwisata = Pelancongan
Kopi nenen = Kopi susu
Teh nenen es = teh susu ais
Angkot (Angkotan Kota) = public transport for town
Juice Sirsar = Juice Durian Belanda
Pelaminan = pelamin
Rangkiang = Rumah tempat letak beras


to be continue on Part 2 for Day 2...

more pics @ HERE..


Tuesday, 26-Aug-2008 13:32 Email | Share | | Bookmark
3 days 2 nite trip to Padang - Bukit Tinggi, Indonesia

Actually this is Family Day mama's office for this year 2008.. 1st time la buat Family Day kat oberseas.. Entry mama akan hupdate ASAP... byk gamba jugak nak di upload... TUNGGUuuu!!!!


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net